Antiviral Effect of Chlorine Dioxide against Influenza Virus and Its Application for Infection Control
Antiviral Effect of Chlorine Dioxide against Influenza Virus and Its Application for Infection Control
인플루엔자 바이러스에 대한 이산화염소의 항바이러스 효과와 감염관리에의 응용
Abstract
Influenza is a respiratory tract infection, causing pandemic outbreaks. Spanish flu (A/H1N1), a pandemic occurred between 1918 and 1919, tolled patients and fatalities of 500 million and 50 million, respectively. Recently, human infection with highly pathogenic avian influenza A/H5N1 and swine influenza [Pandemic (H1N1) 2009] was reported.
Because of the population explosion and busy global aircraft traffics, Pandemic (H1N1) 2009 is rapidly spreading worldwide. In addition, it is seriously concerned that H5N1 influenza pandemic would emerge in the very near future.
The pandemic will cause the freeze of social activity and the crisis of business continuity, having a serious impact on the global economy consequently. It is fervently desired that efficient methods of infection control against influenza pandemic be developed. Chlorine dioxide (ClO2) has a strong antiviral effect, and can disinfect the surface of object and the air in space.
In recent study on interaction between ClO2 and protein, ClO2 oxidatively modified tyrosine and tryptophan residues, and the protein was structurally denatured. Since hemagglutinin and neuraminidase of influenza virus A/H1N1 were inactivated by the reaction with ClO2, it is likely that denaturation of the proteins caused inactivation of the virus. A low concentration (0.03 ppm) of ClO2 gas, where people can stay for a long period of time without any harmful effect, prevented the death of mice caused by infection of influenza virus delivered as aerosol. We review current information based on the efficiency of ClO2 solution and gas, and also discuss the application of ClO2 against influenza pandemics outbreak.
초록
인플루엔자는 호흡기 감염으로 전염병 발생을 일으킵니다. 스페인 독감(A/H1N1)은 1918년에서 1919년 사이에 발생한 전염병으로 각각 5억 명과 5천만 명이 사망했습니다.
최근에 고병원성 조류 인플루엔자 A/H5N1 및 돼지 인플루엔자[Pandemic (H1N1) 2009]에 의한 인간 감염이 보고되었습니다. 인구 폭발과 바쁜 글로벌 항공기 교통으로 인해 2009년 팬데믹(H1N1)이 전 세계적으로 빠르게 확산되고 있습니다. 또한 가까운 장래에 H5N1 인플루엔자 대유행이 나타날 것을 심각하게 우려하고 있습니다.
전염병은 사회 활동의 동결과 비즈니스 연속성의 위기를 초래하여 결과적으로 세계 경제에 심각한 영향을 미칠 것입니다. 인플루엔자 대유행에 대한 효과적인 감염 통제 방법이 개발되기를 간절히 바랍니다.
이산화염소(ClO2)는 강력한 항바이러스 효과가 있으며 물체의 표면과 공간의 공기를 소독할 수 있습니다. ClO2와 단백질의 상호작용에 대한 최근 연구에서 ClO2는 티로신과 트립토판 잔기를 산화적으로 변형시켰고, 단백질은 구조적으로 변성되었다. 인플루엔자 바이러스 A/H1N1의 헤마글루티닌과 뉴라미니다제는 ClO2와의 반응에 의해 불활성화되었기 때문에 단백질의 변성이 바이러스의 불활성화를 야기했을 가능성이 높습니다.
인체에 유해한 영향 없이 장기간 머무를 수 있는 저농도(0.03ppm)의 ClO2 가스는 에어로졸 형태로 전달되는 인플루엔자 바이러스 감염으로 인한 쥐의 사망을 막았다. 우리는 ClO2 용액과 가스의 효율성을 기반으로 현재 정보를 검토하고 인플루엔자 대유행 발생에 대한 ClO2 적용에 대해서도 논의합니다.
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